Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας: Απολογισμός Έργου της Διοικητού κ.Κωνσταντίας Δάλλα κατά την Διετία 2014-2015

Κλείνοντας σήμερα έναν επαγγελματικό μου κύκλοπου είχε ως αρχή την ανάληψη της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας, νιώθω την υποχρέωση να καταθέσω στους πολίτες του Νομού Καρδίτσας έναν απολογισμό των έργων & δράσεων, που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της σύντομης θητείας μου, πάντα με γνώμονα την ποιότητα των υπηρεσιών για τη φροντίδα των κατοίκων του τόπου μας και των επισκεπτών που αναζητούσαν και συνεχίζουν να αναζητούν τη λύση σε κάθε πρόβλημα υγείας στο Νοσοκομείο μας. Πρωτίστως θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδίας όλους του συνεργάτες μου υπαλλήλους του Γ.Ν. Καρδίτσας

.

site de rencontre londres  Πριν αναλάβω τη θέση της διοικητού, είχα ήδη μια μακρά εμπειρία σε θέματα Διοίκησης le perreux sur marne rencontre matureαφού  - έχοντας ως εφόδια το πτυχίο του Οικονομικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,τονμεταπτυχιακό τίτλο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων του StarfordshireUniversity(U.K), και τη διαρκή σπουδή μου ως υποψήφια διδάκτωρ τουΠανεπιστημίου της Λευκωσίας σχετικά με την έρευνα που αφορά στην λογιστική παρακολούθηση των Ελληνικών Δημόσιων Νοσοκομείων, ασχολήθηκα ενδελεχώς με οικονομικά και διοικητικά θέματα τόσο ως επαγγελματίας Λογιστής-Φοροτέχνης με Άδεια Α΄τάξης επί 19 συναπτά έτη, όσο και ως Επιστημονικός Συνεργάτης στο ΑΤΕΙ Λάρισας στο Τμήμα Λογιστικής για 10 χρόνια αλλά και ως βασική εισηγήτρια σε πάμπολλα σεμινάρια Ενηλίκων Ανέργων. Eπιπλέον, ως μέλος τηςGreenpeaceαπό το 1992 και ανάδοχος παιδιού μέσω της ανθρωπιστικής οργάνωσηςActionaidαπό το 2000, αντιλήφθηκα πλήρως τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες διοικητικής οργάνωσης και οικονομικής στήριξης παρόμοιων μη κερδοσκοπικών οργανώσεων και φορέων.

    Η επιτυχής διοίκηση μιας μεγάλης μονάδας υγείας όπως αυτή του Νοσοκομείου Καρδίτσαςυπήρξε μια μεγάλη πρόκληση σε καιρούς ουσιαστικών αλλαγών. Με προσήλωση, εντιμότητα και αποφασιστικότητα αγωνιστήκαμε για την  κάλυψη των καθημερινών αναγκών των εργαζομένων και την αντιμετώπιση δεκάδων προβλημάτων που ζητούσαν και ζητούν άμεση λύση για την ανακούφιση και ίαση των νοσηλευομένων. Ευχή μου ήταν και είναι η επίτευξη καλής συνεργασίας και η ευσυνείδητη διαρκής ενασχόληση όλων  με τα καθήκοντα μας έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα Νοσοκομείο στην Καρδίτσα που να χαρακτηρίζεται "μοναδικό" λόγω της επιστημονικής κατάρτισης και της κοινωνικής ευαισθησίας των ανθρώπων του.

   Με δεδομένα στη διάρκεια της θητείας μου την μεγάλη οικονομική κρίση και τη μείωση του προσωπικού λόγω των συνταξιοδοτήσεων, νιώθω ευτυχής γιατί θεωρώ ότι στην περίπτωση του Γ.Ν.Καρδίτσας έχουν επιτευχθεί όλοι οι βασικοί στόχοι που είχαν τεθεί από τους υπευθύνους του Υπουργείου Υγείας chambéry agence matrimoniale haut gamme  και έχουμε όλοι ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις μας, όπως μας είχε ζητηθεί από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία.

   Ξεκινώντας λοιπόν,  το έργο μου ως διοικητής του Νοσοκομείου, στις 16 Ιανουαρίου του 2014, θέσαμε ως στόχο την βελτίωση των υπηρεσιών του Οργανισμού, με οδηγό πάντα την εντιμότητα και την εργατικότητα, και κατορθώσαμε τάχιστα - από τον Ιούλιο του 2014  - να συγκαταλέγεται το Γ.Ν. Καρδίτσας στα  10 καλύτερα Νοσοκομεία της χώρας  όσον αφορά στην  αποδοτικότητα του προσωπικούσύμφωνα με τα στοιχεία που είναι κατατεθειμένα στο ΕΣΥ.ΝΕΤ. ΄Εκτοτε βρισκόμαστε στις πρώτες θέσεις αξιολόγησης των Νοσοκομείων της 5ηςΥΠΕ.

   Αρχικά, διαπίστωσα την ύπαρξη ενός ισχυρού χαρτοφυλακίου έργων ΕΣΠΑ ύψους 7.500.000€. Δεδομένου τούτου εργαστήκαμε σκληρά με σκοπό την ολοκλήρωση των παρακάτω στόχων με την συνεργασία της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Καρδίτσας και της Ομάδας ΕΣΠΑ του Νοσοκομείου.

   Συνοπτικά το έργο στη διετία 2014-2015 έχει ως εξής:

1.ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΣΠΑ (2007-2013)

1.Α) ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ

 •  Ολοκληρώσαμε έργα συντήρησης – αναβάθμισης κτιριακών υποδομών στα Κέντρα Υγείας Παλαμά, Μουζακίου και Σοφάδων, προϋπολογισμού 343.000ΕΥΡΩ ευρώ.
 • Ολοκληρώσαμε την προμήθεια του ιατροτεχνολογικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού των Κέντρων Υγείας, παρέχοντας τους σύγχρονο εξοπλισμό, όπως: καρδιογράφοι, μικροσκόπια, οξύμετρα, στηθοσκόπια, εξεταστικές κλίνες, ambu, απινιδωτές). Προϋπολογισμός 340.000 ευρώ.
 • Κατασκευάστηκε κτίριο για το Περιφερειακό Ιατρείο Ρεντίνας, οι εργασίες διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου θα ολοκληρωθούν μέχρι τέλος Δεκεμβρίου,  συνολικού κόστους 135.000 ευρώ.
 • Ολοκληρώσαμε την μελέτη για το Π.Ι. Ανθηρού και είναι πλέον έτοιμο προς δημοπράτηση, για την κατασκευή ενός νέου κτιρίου, συνολικού προϋπολογισμού 180.000 ευρώ.
 • Εφαρμόσαμε πρόγραμμα Τηλεϊατρικής στα Κ.Υ. και Π.Ι. της 5ης ΥΠΕ και του Νοσοκομείου.
 • Υλοποιήσαμε πρόγραμμα προληπτικής Ιατρικήςγια ασθενείς με χρόνιες παθήσεις για  απομακρυσμένες κοινότητες της ορεινής περιοχής Αργιθέας, περιοχής ευθύνης ΚΥ Μουζακίου (Το πρόγραμμα υποστηρίζεται οικονομικά  από την εταιρία VODAFONE- VIDAVO- ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ).

 

1.Β) ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ (2007-2013)

 • Προμήθεια ιατροτεχνολογικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού μέσω  ΕΣΠΑ - προμήθεια και αντικατάσταση εξοπλισμού κουζίνας, μαγειρείων, εξοπλισμού για τα πλυντήρια και σιδερωτήρια κλπ. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι βρίσκονται ήδη σε λειτουργία δέκα (10) σύγχρονα μηχανήματα αιμοκάθαρσης, νέο ακτινοσκοπικό σταθερό μηχάνημα, σταθερό ακτινολογικό και φορητό ακτινολογικό μηχάνημα, ψηφιακή κάμερα. Στον λοιπό εργαστηριακό τομέα ανανεώθηκε ο εξοπλισμός του τμήματος Αιμοδοσίας με ψυχόμενη φυγόκεντρο, μικροφυγόκεντρο και φυγόκεντρο 24 θέσεων, ενώ ανάλογες φυγόκεντροι προμηθεύτηκε το Γ.Ν. Καρδίτσας για το Μικροβιολογικό τμήμα, καθώς και εξοπλισμός για το Παθολογοανατομικό τμήμα. Για τις ανάγκες του Καρδιολογικού τμήματος έγινε προμήθεια μηχανήματος υπερήχων, αναπνευστήρες για την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, για την Παιδιατρική κλινική, κ.ά. Με την προμήθεια σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού το Γ.Ν.Καρδίτσας αναβαθμίζει την διαγνωστική του ικανότητα και γενικά το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες της Καρδίτσας και τους επισκέπτες της. Έργο συνολικού κόστους 1,3 εκ Ευρώ
 • Ανακαίνιση κτιρίου – εκσυγχρονισμός του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, με την τοποθέτηση νέων κλιματιστικών μονάδων και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, η δημιουργία αίθουσας υπερήχων (καρδιολογικός και γενικής χρήσης) και ακτινοσκοπικό μηχάνημα, προϋπολογισμού 140.000 ευρώ.
 • Βελτίωση των συνθηκών στους χώρους αναμονής των εξωτερικών ιατρείων του Νοσοκομείου με αντικατάσταση καθισμάτων αναμονής, καθώς και των καθισμάτων συνοδών στους θαλάμους ασθενών των κλινικών, κόστους 22.000 ευρώ.
 • Βελτίωση των συνθηκών στις αίθουσες χειρουργείων με τοποθέτηση κλιματιστικών  μονάδων,  καθώς και στους χώρους αναμονής ασθενών.
 • Ολοκλήρωση μελέτης για το Φυσικό Αέριο, έργο έτοιμο προς δημοπράτηση προϋπολογισμού 250.000 ευρώ.
 • Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την ενεργειακή επιθεώρηση του Νοσοκομείου, προϋπόθεση για την ενεργειακή βελτίωση  προϋπολογισμού 1.750.000 περιλαμβάνει θερμομονώσεις – υγρομονώσεις ταρατσών και αντικατάσταση κουφωμάτων για κτίριο 22.000 τμ
 • Συντάχθηκε προμελέτη για τον εκσυγχρονισμό  των Χειρουργείων και Χειρουργικής κλινικής του Νοσοκομείου και βρισκόμαστε σε δεύτερο στάδιο αξιολόγησής της από το Ίδρυμα Νιάρχος.
 • Ολοκληρώνεται η μελέτη εκσυγχρονισμός του κτιριακού συγκροτήματος του ΓΝΚ,  προβλέπεται  η πλήρης αναβάθμιση των Ηλεκτρομηχανολογικών Εγκαταστάσεων, αλλαγή δαπέδων και προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ και κατασκευή WC σε κάθε κλινική. Συνολικός προϋπολογισμός 1.650.000 ευρώ.
 • Έγιναν πολλές ενέργειες προκειμένου να αντικατασταθεί ο αξονικός τομογράφος δίχως θετικά αποτελέσματα, λόγω δικαστικών προσφυγών των εμπλεκόμενων εταιριών, έργο με προϋπολογισμό 450.000 ευρώ, έργο το οποίο θα προταθεί για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, εφόσον δεν καταλήξουν οι προσπάθειες που είναι σε εξέλιξη ακόμη και αυτή τη στιγμή σε συνεργασία με την Διαχ/κη Αρχή και την Περιφέρεια Θεσσαλίας .
 •  Ψυχιατρική κλινική: Αναμένουμε την παράδοση της Ψυχιατρικής πτέρυγας από την Δ/νση ΤΥ Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Έχει εκπονηθεί σχέδιο για την λειτουργία στο Α΄ τετράμηνο του 2016.
 • Έχει εκπονηθεί πρόταση για δημιουργία Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου, το οποίο θα στεγαστεί στο κτίριο του ΚΕΦΙΑΠ, με μικρές σχετικά δαπάνες.
 • Αναδιοργάνωση της Οικονομικής Υπηρεσίας με ενοποίηση του Τμήματος Προμηθειών(λειτουργική και χωροταξική), αναδιάρθρωση χώρων αποθήκευσης αρχείου Οικονομικής Υπηρεσίας.
 • Εφαρμόσαμε Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα για πρώτη φορά στις Οικονομικές Καταστάσεις του Νοσοκομείου.
 • Προώθηση των διαγωνισμών του ΠΠΥΥ 2013 (45 διαγωνισμοί) – ΠΠΥΥ 14 (70 διαγωνισμοί σε ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ στην Αγγλική γλώσσα με ίδια μέσα). Επίσης διενεργηθήκαν 16 διαγωνισμοί εκτός Προγράμματος Προμηθειών.
 • Άμεση αποπληρωμή των Προμηθευτών  κατά σειρά προτεραιότητας.
 • Άμεση προμήθεια και διαρκής παρακολούθηση υλικών και φαρμάκων με σκοπό την αποφυγή ελλείψεων .
 •  Οργάνωση της αποθήκης υγειονομικού υλικού, στο πλαίσιο του εξορθολογισμού λειτουργίας του οικονομικού τμήματος, εντάσσοντας Νέο Πληροφοριακό σύστημα, ενεργοποιώντας διασυνδέσεις συμβάσεων με υλικά, ενιαία κωδικοποίηση κ.α.
 • Ορθή τήρηση διαδικασίας Απογραφών Αποθηκών.
 • Πλήρη παρακολούθηση Φαρμακείου (απογραφές και καταστροφή ακατάλληλων φαρμάκων).έλεγχος και συμμόρφωση σύμφωνα με το νέο Νομοθετικό Πλαίσιο(4316/2014).
 • Ορισθήκαν υπόχρεοι καταγραφής Παγίων Στοιχείων και παρακολούθησης επίδικων Υποθέσεων.
 • Συνεχής παρακολούθηση Ταμειακών Διαθεσίμων μέσω WEB Τραπεζών.
 • Πλήρη λειτουργία παρακαταθηκών στα χειρουργεία.

     Το Γ.Ν. Καρδίτσας εξασφάλισε για τις ανάγκες του ,δωρεά αξονικού τομογράφου και 6μηνη συντήρηση αυτού δίχως    καμία δέσμευση, της εταιρίας ΙΑΣΙΣ, η οποία έγινε αποδεκτή από το ΔΣ του ΓΝΚ με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ στην 73/4-11-2015 συνεδρίαση και  σταμάτησαν  πλέον οι αναγκαστικές  διακομιδές ασθενών.

1.Γ)  Τομέας Ψυχικής Υγείας

2.ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ- ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Οικονομικό Τμήμα

Εντατικοποίηση τακτοποίησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.